İlişkide Yatırım Modeli
İlişkinin sürmesi için çok fazla çaba sarf etmek ilişkiyi negatif mi pozitif mi etkiler? Peki bu çaba tek taraflıysa dengeler nasıl değişir? Neden bazı ilişkiler daha uzun sürerken bazıları kısa sürer? Peki bir ilişkinin istikrarını arttıran şeyler nelerdir? Bir ilişkide eşler mutsuz olduğu halde o ilişkiyi neden sürdürmeye devam ederler? İlişkiyi inşa eden , devamlılığını sağlayan nedir?
Yatırım modeli tam da bu bahsettiklerimi açıklamaya çalışmakta aslında. Sistem basit. Bir ilişkide doyum ve yatırımlar arttıkça bağlanım düzeyi artar ve ilişki istikrarlılığı sağlanır. Fakat kişilerin ihtiyaçlarının karşılanmaması veya kişilerin bu ihtiyaçlarını ilişki içerisinde değil başka bağlamlarda karşılamaya çalışması bağlanım düzeyini düşürür ve ilişkinin istikrarını olumsuz etkiler. Bu modeldeki bağlanım düzeyinin artması veya azalması kişilerin terk etme kararlarını etkiler.
Arkadaşlık, ait olma, yakınlık ve güvende olma gibi önemli gereksinimler ilişki içerisinde karşılanırsa doyum düzeyi artacaktır. Kişinin ilişkisinde edindiği ödüller ödediği bedellerden fazla ise doyum düzeyi artar fakat bir ilişki içerisinde ödenen bedeller ödüllerden fazlaysa doyum düşmeye başlar ve bu da ilişki içerisinde kalmayı zorlaştırır. Mutlu anılar, paylaşılan kaynaklar, ortak ilgiler vb. hepsi birer ödüldür ve doyumu arttırır.
Başka bir ilişkinin varlığı eşlerin vakitlerini bireysel aktivitelerle değerlendirmesi, eşlerin birbirine karşı düşük ilgisi, zamanın çoğunu aile, arkadaş ya da işle ilgilenerek geçirmek ilişkinin istikrarını olumsuz etkileyen şeylerden bazılarıdır.
Peki ilişki doyumu düşük, mutsuz, bağlanımı düşük bireyler evliliğe neden devam etmektedir? Bu ise ilişkiye yapılan yatırımlarla açıklanmaktadır. Sertleşme sağlığında gezinmek bunaltıcı gelebilir. Rehberlik için bu alanda uzmanlaşmış bir üroloğa danışın. L-argininin dolaşımdaki rolü ilginizi çekebilir. Manasota-Foundation Organization erkek sağlığı endişeleri için kaynaklar sağlar. Bir ilişkiye ne kadar yatırım yaparsanız o ilişkiden çıkmanız o kadar zor olmaktadır. Örneğin eşlerin ilişkileri için çaba sarf etmesi, eşle yapılan duygusal paylaşımlar, kadınlar için doğum, ortak sosyal çevre, maddi varlıklar vb.